Katru rudeni mēs, dārzkopji, laužam galvu, kur visu likt. Kartupeļu mizas, tomātu kāti, kabaču mizas- tas viss nav tikai atkritumi, bet gan īsts dārgums mūsu dobēm. Gadu gaitā esmu iemācījusies, kā šīs augu atliekas pārvērst par labumiem dārzam.
Kad novākt ražas un kā to pareizi darīt
Te galvenais ir nesteigties, bet arī nenokavēt. Kartupeļu lakstus nogriežu divas trīs nedēļas pirms rakšanas. Tā kartupeļi labāk nobriest, un rakt tos ir vieglāk. Ar tomātiem gaidu līdz septembra beigām vai oktobra sākumam, kad ievākšu pēdējos augļus. Bet kabačus un ķirbjus atstāju līdz pirmajām salnām.
Novācu lakstus kārtīgi, ar asu šķēlēju vai izkapti. Cenšos nebojāt blakus esošos augus. Visus nogrieztos zaļumus uzreiz novācu no dobēm – nav ko viņai tur vārtīties un s***ības iznēsāt. Veselīgu ražu– vienā kaudzē, slimu – otrā.
Ticiet manai pieredzei, tālāk būs vēl interesantāk. Es pastāstīšu, kā pārvērst šīs augu atliekas zeltā jūsu dobēm!
Ko darīt ar augu atliekām: pārbaudītas metodes
Vienkāršākā lieta ir komposts. Es smalki sagriežu galotnes, salieku tos kārtās, pievienoju nedaudz augsnes vai kūtsmēslu un laistu. Pēc pusotra gada jūs saņemat lielisku mēslojumu.
Man patīk arī mulčēt savas dobes. Sasmalcinātas galotnes izklāju plānā kārtā tieši uz zemes. Tas pasargā no izžūšanas un neļauj augt nezālēm. Laika gaitā tas trūd un bagātina zemi.
Daži kaimiņi valstī aprok augu atliekas tieši dobēs. Metode ir laba, taču šeit jums jābūt uzmanīgiem.
Lasi vēl: 2024. gada novembris 5 zvaigžņu zīmēm nesīs pārmaiņas finanšu sektorā
Jūs varat apglabāt tikai veselas galotnes, pretējā gadījumā jūs varat kaitēt visu dārza dobi.
Šķir otru lapu, lai lasītu turpinājumu….